ГЕРБ, ППДБ и ДПС внесоха общ проект за второ четене на

...
ГЕРБ, ППДБ и ДПС внесоха общ проект за второ четене на
Коментари Харесай

18 месеца индулгенция за двойни граждани

ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи внесоха общ проект за второ четене на измененията в Конституцията
Служебен министър председател ще могат да са и ръководителят на Върховен касационен съд, и омбудсманът, и шефът на Сметната палата, както и заместниците им и подуправителите на Българска народна банка

Гражданите няма да могат се обръщат директно към Конституционен съд

За депутат може да бъде определен български жител, който има и друго поданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната. Това планува редакцията на §3, член 65, алинея 1 от измененията в Конституцията. ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи внесоха през днешния ден ремонти на поправките в главния закон сред първо и второ четене. От “Възраждане ” и Има Такъв Народ също имат свои планове.

От Има Такъв Народ упорстват настояват за директен избор на основния прокурор, а от “Възраждане ” желаят да отпаднат параграфите от 1 до 7 и от 9 до 17, присъединили са текстове за българския лев и да се запише, че може да се заплаща и с други валути. Предлагат народните представители да носят наказателна отговорност за гласувания за контракти за заеми, за оповестяване на война и потребление на въоръжени сили отвън страната или на непознати сили в старната, както и за оповестяване на изключително състояние.
ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи са създали съществени редакции на текстовете за служебното държавно управление. Разширен е кръгът на лицата, измежду които президентът може да направи своя избор на претендент за длъжностен министър председател. От досегашните трима - ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Конституционен съд и шефа на Българска народна банка е изнемощял ръководителят на конституционния съд. Добавят ръководителя на Върховен касационен съд, подуправителите на Българска народна банка, ръководителя или зам.-председателя на Сметната палата, омбудсмана или заместника му. Предлага се основаване на специфичен закон за служебните държавни управления.

Както “Труд news ” предвижда още на 28 ноември, предлагането за смяна на националния празник е отпаднало и 3 март остава най-важната дата в празничния календар на България. Остава обаче противоречивият текст за регулаторите. Предлага се в Конституцията да се сътвори наредба, която гласи: “Народното заседание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се попълнят от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. Решенията за избор се одобряват с болшинство от две трети от всички народни представители, когато това е планувано със закон ”.

В новите поправките е отпаднала самостоятелната конституционна тъжба. Гражданите няма да могат директно да се обръщат към Конституционен съд, а ще го вършат посредством съда. Т. е. страните по делата ще могат да желаят от съда да сезира Конституционния съд (КС). За задачата се дава право на всеки съд да сезира Конституционен съд по своя преценка или искане на страна, само че единствено за противоконституционност на закон, използван по делото - няма да има право да желае пояснение на Конституцията.

“Производството по делото продължава, като съдът, чието решение е дефинитивно, постановява правосъдния акт след влизането на решението на Конституционния съд в действие ”, гласи един от текстовете, препоръчан от депутатите.
Най-голямо е отстъплението в текстовете, свързани с пълномощията на прокуратурата. Запазва се опцията за оборване на незаконосъобразни актове пред съда и прокуратурата ще може да взе участие в други каузи за отбрана на обществения интерес със закон.

Остава разделянето на Висш съдебен съвет на два съвета - прокурорски и правосъден. Предлага се да има общо заседание на тези два съвета, което да приема мнения по общи въпроси за правосъдната власт.

Комисията за промени в конституцията в Народно събрание ще заседава на следващия ден и в случай че депутатите не съумеят да одобряват всички текстове, в неделя ще се съберат още веднъж.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР